Никола Тесла

Никола Тесла (1856-1943) је био геније који је запалио свет, и чији су проналасци на пољу наизменичне вишефазне струје унапредили Сједињене Америчке Државе и остатак света увели у модерну индустријску еру. Никола Тесла је имао 700 патената у САД и Европи. Теслини проналасци укључују Теслин калем, флуоресцентно светло, бежични пренос електричне енергије, радио, даљинско управљање, откриће космичких радио таласа и употребу јоносвере у научне сврхе.

Никола Тесла је био Њујорчанин, који је живео и радио у Њујорку скоро 60 година и преминуо у хотелу Њујоркер на Менхетну, 7. Јануара 1943. Ми овде из Теслиног Меморијалног Друштва желимо да свет упозна Теслу. Теслин утицај на нашу цивилизацију је огроман, и треба чувати сећање на њега.

1917 Тесли је додељена Едисонова медаља, најпожељнија награда у области електрике у Сједињеним Државама. Имену Николе Тесле је одана част давањем имена Интернационалној Јединици за Густину Магнетног Флукса ”Тесла”. Поштанска служба Сједињених Држава одала је част Тесли комеморативном марком 1983.

Тесла је уведен у Хол славних проналазача 1975. Награда Никола Тесла ја једна од најистакнутијих почасти коју додељује Институт Инжањера Електрике. Награда се додељује годишње од 1976. Награда Никола Тесла се представља годишње од 1968, на Обласној Конференцији за Енергију у Дулуту у Минесоти. Награду обезбеђује Сименс Вестингхаус Корпорација за Енергију.

Статуа Николе Тесле, која се налази на острву Гоут, одаје почаст човеку чији проналасци су уграђени у електрану на Нијагариним водопадима 1896. Тесла је познат као проналазач вишефазне наизменичне струје. Улична табла Николе Тесле налази се на углу четрдесете улице и шесте авеније на Менхетну, и стални је подсетник свим Њујорчанима на величину овог генија. Многе технологије у свету данас, су базиране на Теслиним идејама. Тесла ја провео 50 година свог живота трегајући за начином комуницирања међу планетама, поготово са Марсом. Он је први научник усвету који је користио Јоносферу у научне сврхе (Јоносфера је горњи део атмосфере под сталним бомбардовањем сунчеве енергије, која цепа молекуле на јоне проузрокујући јонски штит наше атмосфере, веома битан за радио комуникације).

Још 1892. Никола Тесла је наоправио базични план радија. Осмог Новембра 1898. патентирао је радио контролисани чамац-робот. Тесла је користио овај чамац, контолисан радио таласима на Електро изложби 1898. у Медисон Сквер Гардену. Теслин чамац-робот је био конструисан са антеном која је преносила радио таласе који су долазили са места на ком је Тесла стајао. Ти радио таласи примани су преко справе осетљиве на радио таласе, назване пријемник, која је претварала радио таласе у механичке покрете пропелера чамца. Тесла је мењао правац кретања чамца, ручно управљаним контролама са командног места. Пошто је то била прва примена радио таласа, доспела је на насловне стране америчких новина тог времена.

Теслин калем

Теслин калем је један од његових најпознатијих проналазака. То је у основи трансформатор високе фреквенције са ваздушним језгром. Потребан је излазни напон од 120V до неколико киловолти наизменичне струје трансформатора и покретачког кола, и повећаће се до екстремно високе волтаже. Волтажа може бити прилично преко 1000000 волти и празни се у виду електричних лукова. Сам Тесла је добијао лукове и до 100000000 волти, и мислим да нико није успео их да копира. Теслини калемови су јединствени по чињеници да стварају екстремно моћна електрична поља. Велики калемови су познати по томе да напајају флуоресцентну сијалицу и са 50 стопа удаљености, и због чињенице да то електрично поље иде директно у сијалицу и не користи електроде, чак и прегореле сијалице ће сијати.

Теслино откриће обртног магнетног поља

Славан тренутак

Обртно магнетно поље је један од основних начела у физици и један од највећих проналазака свих времена. Фебруара 1882. Тесла је шетао са пријатељем градским парком у Будимпешти, рецитујући строфе из Гетеовог Фауста. Сунце је било на заласку. Изненада му је синуло решење обртног магнетног поља, које је дуго тржио. У том тренутку јасно је видео у својој глави гвоздени мотор који се брзо окреће у обртном магнетном пољу створеном међусобним дејством две наизменичне струје без додирних тачака. Једно од највећих открића свих времена је рођено у овом величанственом тренутку.

*

Већина нас мисли да је Ђулиелмо Маркони отац радија, Тесла није познат по свом раду на радију. Маркони је утврдио све првобитне патенте за радио, нешто што је Тесла првобитно развио. Никола Тесла је покушао да докаже да је он творац радиа, али све до 1943.  Марконијеви патенти су сматрани важећим; међутим људи и даље не знају о Теслином раду на радиу.

*

Тесла је истакао не ефикасност Едисонових електричних централа једносмерне струје које су биле саграђене дуж Атланске обале. Он је осећао да тајна лежи у употреби наизменичне струје, јер су за њега све енергије биле цикличне. Зашто не саградити генераторе који би слали електричну енергију дуж дистрибуционе мреже прво у једном, а затим у другом смеру у више таласа користећи вишефазни принцип. Едисонове лампе су биле слабе и не ефикасне када би биле снабдеване једносмерном струјом. Овај систем је имао озбиљне сметње у том погледу да није могао бити транспортован више од две миље услед неспособности да се пребаци на више нивое волтаже неопходне за пренос на велике раздаљине. Због тога су, централе једносмерне струје биле потребне у интервалима од две миље. Једносмерна струја протиче непрекидно у једном смеру; наизменична струја мења правац 50 или 60 пута у секунди и може варирати до веома високих нивоа волтаже, минимализујући губитак елекртичне енергије на великим раздаљинама. Будућност припада наизменичној струји. Никола Тесла је развио систем генератора вишефазне наизменичне струје, мотора и трансформатора и држао је 40 основних патената тог система у Сједињеним Државама, који је купио Џорџ Вестингхаус, одлучан да Америку снабде Теслиним системом. Едисон није хтео да изгуби своју империју једносмерне струје и жесток рат је уследио. Ово је био рат између двеју струја наизменичне и једносмерне. Тесла и Вестингхаус су остварили коначну победу јер је технологија наизменичне струје била супериорнија. То је била победа добијена за напредак како Америке тако и света.  Један од најимпресиониранијих био је индустријалац и пронолазач Џорџ Вестингхаус. Једног дана посетио је је Теслу у његовој лабораторији и био је задивљен оним што је видео. Тесла је конструисао модел вишефазног система који се састојао од динаме наизменичне струје, трансформатора за појачање и смањење, и мотора на наизменичну струју на другом крају. Савршено партнерство између Тесле и Вестингхауса за употребу струје широм Америке је почело.

 

Advertisements