.

На данашњи дан 1943. године умро је Никола Тесла. У Њујорку је у току научна конференција посвећена обележавању седам деценија од смрти великог научника. Тесла може да послужи као узор младима и као мост између прошлости из које долази, нерешених питања са којима се суочавамо и будућности коју градимо.

Више од 160.000 личних ствари Николе Тесле пренето је 1950. године у Београд. Међу њима су и кревет, фрижидер, прибор за бријање, коцке за играње. Предмети које је научник користио током десет година боравка на 33. спрату хотела „Њујоркер“.

Теслино одело, шешир са златним иницијалима, беле рукавице, новчаник и прибор за писање само су неке од ствари које посетиоци могу да виде у Музеју „Никола Тесла“.

Демонстратор у Музеју „Никола Тесла“ Игор Јонак објашњава да су ту и дипломе које је Тесла добио од Универзитета „Колумбија“, београдског, загребачког, бечког, „Сорбоне“, „Гренобла“.

„Приказане су и медаље које је добио током живота за допринос развоју електротехнике и физике. Такође, плакете научних кућа Немачке, Француске, Русије, Италије, Америке, чији је био члан“, каже Јонак.

Девет од 13 изума који се користе за градњу хидроелектране дело су Николе Тесле. Жеља му је била бежични пренос енергије и то је и урадио.

Највећи пројекат и идеја Николе Тесле јесте Варденклифов торањ на Лонг Ајленду, истиче Игор Јонак.

„У то време Тесла је радио са познатим америчким банкаром Морганом, иначе његовим финансијером. Идеја је била да се направи глобална радио-станица. Да се направи један торањ на сваком континенту и да се између тих торњева шаљу радио-сигнали: слике, поруке, песме. Да се користи за данашњи џи-пи-ес, вај-фај“, објашњава Јонак.

Торањ никад није завршен и бомбардован је и уништен током Првог светског рата, под изговором да је помагао Немцима, подсећа демонстратор музеја.

Урна Николе Тесле чува се у посебном делу музеја. „Геније“, „одушевљени смо проналасцима“ – само су неке од порука које у књигу утисака пишу странци, држављани Аустралије, Америке, Русије и Турске.

Иначе, на 70. годишњицу смрти Николе Тесле, Београд је добио Центар за космолошке студије, који носи његово име.

Advertisements